Zelf het dak maken voor een prachtige overkapping? Met ringbalken en gordingen doet u dit zo!
De basis voor het dak is onmisbaar
Een dak zorgt ervoor dat u overdekt kunt zitten in uw eigen tuin. Want niets is zo vervelend als lekker buiten zitten en weer naar binnen moeten rennen, omdat er spontaan een bui overkomt. Met een solide dakconstructie zit u beschut tegen de regen, maar ook tegen heftige zonnestralen. Met een dak op uw overkapping maakt u een buitenplek die als binnen aanvoelt. In de vorige filmpjes hebben we laten zien hoe de fundering is gelegd en de staanders zijn gezet. Nu is het tijd voor de volgende stap: de basis maken voor het dak
Een karakteristiek dak maken met gordingen en ringbalken
Voor deze basis kiezen we voor ringbalken en gordingen. De exacte afmetingen dient u vooraf te berekenen. Hierbij houden wij de volgende vuistregel aan: 5 cm dikte per 100 cm overspanning. Zo monteert u de gordingen en ringbalken als een strak raamwerk met halfhoutverbindingen en schotelkopschroeven. Waardoor er een stevige dakconstructie ontstaat. Hier leggen we vervolgens het regelwerk en Zweeds rabat op, om het dak mee dicht te maken. Ook hier kiezen we weer voor douglas hout. Dit geeft het dak karakter en is met zijn duurzame eigenschappen hiervoor de perfecte keuze.
Wat is wat?
Om verwarring te voorkomen, lichten we alle vaktermen die we gebruiken toe.
Ringbalken
Ringbalken zijn aaneengesloten, vaak lange doorlopende balken. Ze worden gebruikt om de onderdelen voor het dak van de overkapping met elkaar te verbinden en te verstevigen. Ze vormen de basis waarop de verdere dakconstructie kan worden gebouwd.
Gordingen of dakbalken
Deze twee termen worden door elkaar gebruikt. Deze houten balken worden in de lengterichting van het dak gelegd op de ringbalken. Hierdoor ontstaat er een raamwerk dat het dak kan dragen. Het is belangrijk om de zwaarte, afmeting van de gording en de onderlinge afstand tussen de gordingen vooraf goed te berekenen.
Dwarsbalk
Dit is een houten balk die dwars wordt geplaatst in de constructie. Dit zorgt voor de verbinding en de stabiliteit van het dak.
Halfhoutverbinding
Bij deze manier van hout met elkaar verbinden komen de houten balken in elkaar te liggen, waardoor er een stevige verbinding ontstaat. René laat in het filmpje zien hoe u dit zelf op de juiste manier kunt maken.
Schotelkopschroeven
Deze diepe schroeven heeft u nodig om grote balken voor een dakconstructie stevig met elkaar te verbinden. Schotelkopschroeven zijn daarom onmisbaar voor een dak.
Alle douglas balken voor deze overkapping vindt u natuurlijk in onze online houthandel. Daarnaast vindt u hier ook alle andere houtsoorten voor uw binnen- of buitenproject.
Dit zijn de materialen die u nodig heeft:
-
douglas ringbalken
-
douglas gordingen
-
schotelkopschroeven
De benodigdheden zijn:
-
potlood
-
rolmaat of meetlint
-
cirkelzaag
-
beitel
-
hamer
-
speedboor
-
gewone boor
-
slangenboor
-
schroefmachine
Ook voor deze klus zijn extra handen weer onmisbaar. Zorg dat alles weer klaar ligt voor u gaat beginnen. Zo kunt u snel doorwerken en genieten van het resultaat.
6 stappen voor een strak resultaat waar u op kunt verder bouwen
Stap 1: Ringbalken op lengte maken
Teken met een potlood de juiste lengte af op de ringbalk. Vervolgens gebruikt u een cirkelzaag om de balk in de juiste lengte te zagen. Zaag eerst de ene kant in en vervolgens de andere kant voor een strak resultaat.
Stap 2: Halfhoutverbinding maken in de ringbalken en dwarsbalk
Maak aan het einde van iedere ringbalk en in het midden een halfhoutverbinding. In totaal zijn dit 3 verbindingen per ringbalk. Stel de zaag zo in dat hij precies tot de helft van de balk komt. Maak hiermee meerdere inkepingen in het hout. Zo ontstaan er een soort plakken. Vervolgens hakt u deze plakken weg met een beitel. De inkepingen maakt u tot de lengte van de balk waar deze verbinding mee gaat maken. In dit voorbeeld is dat 15 centimeter. Vervolgens herhaalt u deze stap nogmaals voor het midden en het andere einde van de ringbalk. Bij de dwarsbalk maakt u alleen aan het begin en einde een halfhoutverbinding.
Stap 3: Ringbalken en dwarsbalk plaatsen
Plaats de ringbalken aan de buitenzijde van de constructie op de douglas staanders. Vervolgens legt u in het midden van de constructie de dwarsbalk voor de verbinding van linker- en rechterzijde van de overkapping. Zo ontstaat er een mooi en stevig geheel.
Stap 4: Schotelkopschroeven bevestigen
Alle balken liggen nu in de halfhoutverbinding in elkaar. Deze maakt u vast met extra diepe schotelschroeven. Laat deze mooi verzinken in het hout, zodat de bovenkant glad blijft. Dit doet u met een speedboor; deze geeft een rond gat waar de schroef helemaal in verdwijnt. Vervolgens boort u het gat voor waar de schroef in komt. In dit voorbeeld gebruiken we hier een 8mm-boor voor. Zo kan de schroef diep in de balk worden bevestigd. Vervolgens draait u de schroef er eenvoudig in met een schroefmachine. Per montageplek gebruikt u hier twee schroeven voor.
Stap 5: Voorbereiden van de gordingen
Laat ook deze schroeven weer verzinken in het hout, zodat de balk mooi glad is. Doe dit met de speciaal hiervoor bedoelde speedboor. Vervolgens boort u er gaatjes in met een slangenboor van van 8 mm. Dit maakt het eenvoudig om dadelijk de schotelkopschroef vast te zetten in de ringbalk. Plaats de schroef vervolgens in het voorgeboorde gat, maar zet nog niet volledig vast. Dit doet u pas als de gording op de juiste plek op de ringbalk ligt.
Tip van de vakman: Leg alle balken tegen elkaar aan. Zo kunt u snel doorwerken en weet u zeker dat alle gaten op dezelfde afstand zijn geboord.
Stap 6: Gordingen leggen en bevestigen
Voor deze constructie zijn er in totaal 12 balken die u gaat leggen. U werkt met een afstand van 62 cm tussen iedere gording. Zo ontstaan er 11 vakken. Leg alle balken bovenop de constructie en meet vervolgens iedere keer de juiste afstand af. Monteer vervolgens de gording met de boormachine in de onderliggende ringbalk. Nu heeft u zelf de basis van de dakconstructie gemaakt!
Door naar de volgende stap
Nu de basis is gelegd, kunt u verder bouwen aan het dak van deze prachtige overkapping. In het volgende filmpje laten we u zien hoe u het hele regelwerk kunt monteren. Ook gaan we met Zweeds rabat de achterwanden dichtmaken. Wilt u meer klustips? Lees dan onze blogs of neem een kijkje op ons YouTube-kanaal.
Meer inspiratie nodig?
Heeft u na het lezen van al deze stappen nog vragen? Of heeft u inspiratie nodig voor het bouwen van uw eigen overkapping? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij denken graag met u mee. Daarnaast geven zij u ook graag advies over de verschillende mogelijkheden met de diverse houtsoorten. Want bij Houtdirect vindt u alles wat u nodig heeft voor uw project met hout! Kijk online of kom langs in onze showroom!